Introducció a la cataracta

Què és la cataracta?

La cataracta es l’envelliment del cristal·lí. Si, ja sé que sona a Xino, anem a pams.

El cristal·lí es la lent que tenim tots dins l’ull i permet l’enfoc a diferents distàncies. El teniu marcat amb una fletxa al següent esquema:

Aquesta lent, com ja diu el nom, hauria de ser cristal·lina. Molt transparent. Amb l’edat va perdent aquesta transparència. No es fins a certa edat que aquest cristal·lí es torna més marronòs i opac. Es en aquest moment quan s’anomena cataracta. A mesura que evoluciona es pot tornar negre, o més freqüentment, blanca.

La cataracta és una tela que creix,oi?

No, no ho és, es la pròpia lent que tenim, que perd transparència

Doncs això a mí no em passarà

És una patología típica de l’envelliment. Sol aparèixer a partir dels 60 anys, tot i que ocasionalment apareix en pacients més joves o fins i tot nens. De fet, si vius suficients anys, segur que acabes desenvolupant una cataracta en major o menor grau

I això no s’arregla amb ulleres, doctor?

No, amb les podem fer que les imatges arribin més enfocades a la retina, però no podem fer que una lent marronosa es torni transparent. La sol·lució passa per quiròfan.

Quin remei… ja em dirà quan hem d’operar

Cadascú té unes necessitat visuals diferents i una situació personal particulra. Els requisits i exigències visuals varien enormement d’un pacient a un altre. No existex “el moment perfecte” per operar-se. Normalment és el propi pacient qui tria quan operar-se. La única excepció és quan la cataracta es troba tan avançada que es torna més dura i la cirurgia presenta més riscos. Si ens podem preveure-ho, preferim avançar-nos a aquesta situació.

D’una banda, un conductor professional es veurà molt limitat amb una visió del 70%, mentre que el públic general potser es pot esperar més.

Així doncs, ens veiem a la pròxima visita, quan es vegi limitat/da o simplement tingui ganes de veure-s’hi millor. El pròxim dia parlarem sobre la cirurgia en sí.

Leave a Comment